Η Βίτσα είναι ορεινό οικισμός του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος., 37 χλμ. ΒΑ της πόλης των Ιωαννίνων. Υπάγεται διοικητικά στο οικιστικό συγκρότημα του Ζαγορίου.

 

Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο που διακρίνεται για την ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών του Κεντρικού Ζαγορίου. Αποτελείται από δύο χωρικές ενότητες (μαχαλάδες), την Άνω Βίτσα και την Κάτω Βίτσα. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων στρέφονται γύρω από την κτηνοτροφία και τον αγροτικότουρισμό. Σημαντικά προϊστορικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού.

Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών, το γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη. Το χωριό έχει ιδιαιτέρως έντονη δραστηριότητα εκδηλώσεων. Ανάμεσα στους τοπικούς φορείς διακρίνονται:

  • O Πολιτιστικός Σύλλογος Βίτσας και
  • Η Αδελφότητα Βίτσας

Ο πλούτος της τοπικής παράδοσης εκφράζεται μέσα από εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου 15 Αυγούστου, των Απόκρεω με τις γνωστές τζαμάλες και επίσης με εορτασμούς του τρόπου ζωής των κατοίκων όπως την παραγωγή τσίπουρου στις αρχές του Νοεμβρίου.

Για να έρθετε στη Βίτσα:

Από τα Ιωάννινα:

1)  Ξεκινήστε από τον Δρόμο Ε90 Ιωάννινα - Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς. Ακριβώς μπροστά από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων Βασιλιάς Πύρρος.

2)  Συνεχίστε ευθεία στον Δρόμο 20 Ιωάννινα - Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς για 17 χιλιόμετρα μέχρι τις Καρυές.

3)  Στις Καρυές στρίψτε δεξιά στις ταμπέλες Καρυών-Ελάτης-Ασπραγγέλων.

4)  Συνεχίστε ευθεία για 9 χιλιόμετρα μέχρι τους Ασπραγγέλους.

5)  Αφήστε τους Ασπραγγέλους στο δεξί σας χέρι και συνεχίστε ευθεία για άλλα 8 χιλιόμετρα στον Δρόμο Αρίστη-Ασπράγγελοι.

6)  Άφιξη στη Βίτσα

 

Από την Εγνατία Οδό:

1)  Βγείτε από την Εγνατία στην Έξοδο Ιωαννίνων.

2)  Ακολουθήστε το Δρόμο Ε951 προς τα Ιωάννινα.

3)  Μετά απο 3 χιλιόμετρα στρίψτε αριστερά στη διασταύρωση Ιωάννινα-Πεδινή-Ανατολή προς Πεδινή -Περιφερειακός.

4)  Συνεχίστε ευθεία και διανύστε όλο τον Περιφερειακό Δρόμο Ιωαννίνων για 10 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσετε στον δρόμο Ε90.

5)  Στρίψτε αριστερά στον Δρόμο Ε90 Ιωάννινα - Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς και αφήστε το Αεροδρόμιο Βασιλιάς Πύρρος στο δεξί σας χέρι.

6)  Συνεχίστε ευθεία στον δρόμο 20 Ιωάννινα - Συνοριακός Σταθμός Κακαβιάς για 17 χιλιόμετρα μέχρι τις Καρυές.

7)  Στις Καρυές στρίψτε δεξιά στις ταμπέλες Καρυών-Ελάτης-Ασπραγγέλων.

8)  Συνεχίστε ευθεία για 9 χιλιόμετρα μέχρι τους Ασπραγγέλους.

9)  Αφήστε τους Ασπραγγέλους στο δεξί σας χέρι και συνεχίστε ευθεία για άλλα 8 χιλιόμετρα στον Δρόμο Αρίστη-Ασπράγγελοι.

10)  Άφιξη στη Βίτσα

 

Χάρτης Google

Στην παρακάτω εικόνα, παρέχονται οδηγίες πρόσβασης στην Βίτσα (σημείο Β) από την Πλατεία Πύρρου (σημείο Α) στα Ιωάννινα. Η διαδρομή εμφανίζεται στον χάρτη με μπλε χρώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά + και - για να μεγεθύνεται και να μικρύνεται την εικόνα, ενώ χρησιμοποιώντας το ποντίκι μπορείτε να μετακινήσετε την εικόνα προς κάθε κατεύθυνση.

Latitude: 39.873688 
Longitude: 20.750093
Βίτσα 440 07, Ιωάννινα Ελλάδα